uto09012015

Last update06:00:00 AM GMT

O autoru i sajtu | FAQ - Česta pitanja | Kontakt

Obilazak grada

Tekst: Miroslav Golubović

Odabrali ste grad koji želite da posetite ali nemate ideju kako da se snađete niti znate koje su vam informacije potrebne.... Opcija za dolazak u grad ima četiri. To su avioni, busevi, vozovi i automobili. Otidite na sajt Wikitravel te u prostor za pretragu ukucajte ime grada u koji želite da idete. Dobićete detaljne i proverene informacije o svim mogućnostima. Mnoštvo informacija možete dobiti kupovinom nekog od vodiča poput Lonely Planeta, Dorling Kindersley ili Rough Guidesa.

Kako da stignem do željene zgrade (hotela, hostela ili domaćina) sa autobuske, železničke stanice ili aerodroma?

Mnogi aerodromi su sa centrom grada povezani metroom, železnicom ali i autobuskim linijama. Poželjno  je da unapred znate ime stanice na koju vaš voz (ili bus) pristižu. Na sajtu odabranog hotela pronađite informacije o lokaciji kao i uputstvo. To će vam maksimalno olakšati snalaženje.

Autobuske i železničke stanice su najčešće smeštene u centru grada. Isto tako, obratite pažnju na naziv železničke stanice. Madrid ih ima tri, Pariz sedam, Beč dve. Gradsko jezgro je, najčešće, udaljeno nekoliko stanica metroom, tramvajem ili autobusom. Ne zaboravite da kupite kartu za prevoz!

Turistički informativni centri

Nalaze se na aerodromovima kao i na železničkim i autobuskim stanicama. Radno vreme je najčešće od 09 do 17h. U zemljama Zapadne Evrope su vidno obežene sa znakom pisanog slova "i", u tamno zelenom krugu. Dobićete besplatnu mapu grada kao i objašnjenje kako da stignete do željenog mesta ili muzeja. Osoblje je skoro uvek ljubazno i spremno da vam maksimalno pomogne. Zatrpaće vas prospektima. Dešava se da vam daju i reklame turističkih agencija koje organizuju obilazak grada.

Kretanje po gradu....

Na sajtu Wikitravela (ukucajte ime grada u search box) ćete saznati cene karata kao i razne druge preporuke. Prilikom kupovine karata tražite mapu gradskih linija. Tako ćete brže upoznati linije i maksimalno ih iskoristiti. Grad ćete najbolje upoznati hodajući ali je nekada neohodno koristiti gradski prevoz. Najbrži je metro ali ćete mnogo više videti iz busa, tramvaja ili trolejbusa. Raspitajte se da li postoji popust za kupovinu pet, deset ili više karata. U nekim gradovima se prodaju trodnevni i petodnevni passevi koji uključuju besplatan ulaz u muzeje (Amsterdam).

Sightseeing - Šta treba da vidim?

Napravite (okvirni) spisak muzeja ili drugih znamenitosti koje želite da vidite. To su najčešće trgovi, galerije, gradske kuće, parlament, mostovi i razni drugi spomenici. Selekcija je neophodna jer je nemoguće videti sve od jednom, a i iznos svih ulaznica zna da bude visok. Studenteska kartica ISIC će vam doneti popust za muzeje u iznosu od 10 do 50%.

Gde da jedem?

Obavezno probajte lokalnu hranu. Za lokacije pitajte na recepciji hotela/hostela, ili saznajte na sajtu wikitravela ili u vodiču Lonely Planet-a. Milion puta sam jeo na mestima koja nisu preporučena ali sam ih "otkrio" prateći lokalce. Restorani poznatih lanaca brze hrane poput McDonaldsa, Burger Kinga, Pizza Huta, KFC su svuda isti.
S druge strane, u velikim gradovima poput Atine, Pariza, Beča, Bangkoka i mnogih drugih postoje resotrani u koje ne dolazi lokalno stanovništvo jer su orjentisani na turiste. Samim tim su cene znatno više, a i meni je podređen gostima. Verovatno, iza ćoška je drugi, znatno jeftiniji i bolji.

Najnoviji putopisi

Desetak sati u Minhenu Desetak sati u Minhenu Minhen je bio prvi grad koji sam posetio na svom prvom putovanju, sa... More detail
Meskita, džamija - katedrala u Kordobi Meskita, džamija - katedrala u Kordobi Za vreme vladavine Mavara, u periodu od VIII do XIV veka je u većem... More detail
Manastir Hristovog reda u Tomaru Manastir Hristovog reda u Tomaru Portugalski vitez Gualdim Pais je 1162. godine osnovao manastir u To... More detail
Kolombo, veliki grad za veliko izbegavanje Kolombo, veliki grad za veliko izbegavanje Kolombo je najveći grad Šri Lanke sa šest miliona stanovnika. I na ... More detail
Kadiz, najstariji grad na Iberijskom poluostrvu Kadiz, najstariji grad na Iberijskom poluostrvu Kadiz, sa postojanjem dugim više do tri hiljade godina je najstariji ... More detail