čet10082015

Last update06:00:00 AM GMT

O autoru i sajtu | FAQ - Česta pitanja | Kontakt

Šetnja resavskom dolinom

Tekst i fotografije: Miroslav Golubović

Reka Resava, pritoka Velike Morave, izvire na planini Beljanici, koja se nalazi u istočnoj Srbiji. U njenom slivu, dugom 65 kilometara se nalaze veoma vredni spomenici koji se mogu videti u jednom danu. To su manastir Manasija (poznat i kao manastir Resava), Resavska pećina i vodopad Veliki buk koji spada u spomenik prirode Lisine.

Manastir Manasija, zadužbina despota Stefana Lazarevića, se nalazi u blizini Despotovca, oko 130 kilometara jugoistočno od Beograda. Građen je početkom XV veka, u periodu od 1407. do 1418. godine. Odmah po završetku gradnje, manastir je postao kulturni centar despotovine. Za vreme turske okupacije manastir je bio više puta pustošen i razaran.

Manastir Manasija

Razgledanje unutrašnjosti manastira

Od centra Despotovca manastir je udaljen oko dva kilometara. Pred velikom kapijom je parking za desetak vozila. Prošao sam kroz velika vrata oko kojih je utvrđenje od 12 kula. Manastriski kompleks čine crkva Svete Trojice, trpezarija, savremeni konaci, a mogu su uočiti i ostaci nekadašnje Despotove palate. Odmah sa desne strane je kuća u kojoj je smeštena prodavnica suvenira.

Sa desne strane su ruševine trpezarije koja je duga 32, a široka oko 17 metara. U nju je moglo da se smesti između 250 i 300 osoba što je čini najvećom srednjevekovnom trpezarijom u Srbiji. Prizemlje je služilo za odlaganje i pripremanje namirnica, a prostorija za obedovanje se nalazila na spratu.

Odbrambene kule manastira Manasija

Dvanaest kula koje su povezane moćnim bedemima činile su odbranu manastira. Donžon kula je potpuno nezavisna i kao takva je korišćena kao kula poslednje odbrane. U njoj se moglo živeti za vreme opspadnog stanja. Na svakoj kuli i duž celog utvrđenja su mašikule - ispupčenja koja su služila za direktnu odbranu od napada.

Crkva se nalazi u sredini porte i posvećena je Svetoj trojici. Na žalost sačuvana je samo trećina zidnog živopisa koji po svom stilu priprada žanr slikarstvu, prepunom raznih detalja. Od boja su najčešće korišćene plava i zlatna koja se danas vidi samo kao odsjaj pod zracima sunca. U naosu, sa desne strane od ulaza nalazi se grobnica despota Stefana Lazarevića, a njegove mošti su izložene u kivotu.

Prešao sam lokalni put i popeo se do manastirskog groblja koje je nastalo pre nekoliko godina na susednom brdu. Zahvaljujući arheološkim iskopavanjima nivo terena unutar manastirskih zidina je vraćen na originalnu srednjevekovnu visinu pa je odlučeno da se posmrtni ostaci sa groblja iz porte prenesu na novu lokaciju. Tako je nastalo malo kaskadno groblje sa dvadesetak grobnica i možda najlepšim pogledom na manastir.

Resavska pećina

Dvadesetak kilometara od manastira, u brdu zvanom Babina glava, nalazi se Resavska pećina. Otvorena je za turiste 1972. godine posle desetogodišnjih priprema. Istraženo je oko 2,8 od 4,5 kilometara. Iako je staza za turiste duga samo 800 metara mogu se videti prelepi prizori. Obilazak pećine po ceni od 300 dinara je moguć samo uz pratnju vodiča. Temperatura u pećini je tokom cele godine 7C pa je polježno, tokom letnjih meseci, poneti neki džemper i čarape na četrdesetominutno razgledanje.

Vodopad Veliki buk

vodopad-veliki-bukDesetak kilometara od Resavske pećine, u podnožju planine Beljanice nalazi se spomenik prirode Lisine. Asvalt je solidan s tim što su znakovi neuočljivi. Automobil se može parkirati na privatnom parkingu restorana Vodopad ili stotinak metara dalje blizu info kioska.

Nedavno uređena staza vodi do vodopada Veliki buk. Podaci o visini su različiti; od 14 pa do 20 metara. Vodopad svoje ime opravdava tokom proleća kada je intezitet vode najveći. Tokom avgusta i septembra skoro da nema vode pa ni buke.

Sredinom februara 2012. godine usled velike zime i prevelikih količina leda došlo je do lomljenja jednog dela stene koja se srušila u centralni deo jezera čime je izgled vodopada trajno promenjen.

U blizini jezera se nalaze dva restorana. Roštilj u restoranu Vodopad je veoma dobar ali su cene prilično visoke. Konobari kažu da su najveće gužve vikendima tokom jula i avgusta. Možda su i cene u ostalim mesecima niže.

Uz put se često mogu videti propale i napuštene fabrike. Jedna od njih se nalazi u blizini Stenjevca kraj velike raskrsnice. Pravo se ide ka Despotovcu i Svilajncu, a levo ka Senjskom Rudniku i manastiru Ravanica. Na žalost, manastir se zatvara u 18 sati pa nisam mogao da uđem u portu. Nastavio sam da vozim pravo i za desetak minuta sam bio na uključenju na autoput kod Ćuprije.

Svi opisani spomenici uključujući i manastir Ravanicu se mogu videti, uz pomoć sopstvenog četvorotočkaša. u jednom, dobro isplaniranom, danu.

Fotopis manastira Manasija će biti objavljen uskoro.

Najnoviji putopisi

Desetak sati u Minhenu Desetak sati u Minhenu Minhen je bio prvi grad koji sam posetio na svom prvom putovanju, sa... More detail
Meskita, džamija - katedrala u Kordobi Meskita, džamija - katedrala u Kordobi Za vreme vladavine Mavara, u periodu od VIII do XIV veka je u većem... More detail
Manastir Hristovog reda u Tomaru Manastir Hristovog reda u Tomaru Portugalski vitez Gualdim Pais je 1162. godine osnovao manastir u To... More detail
Kolombo, veliki grad za veliko izbegavanje Kolombo, veliki grad za veliko izbegavanje Kolombo je najveći grad Šri Lanke sa šest miliona stanovnika. I na ... More detail
Kadiz, najstariji grad na Iberijskom poluostrvu Kadiz, najstariji grad na Iberijskom poluostrvu Kadiz, sa postojanjem dugim više do tri hiljade godina je najstariji ... More detail